torstai 18. kesäkuuta 2015

Kolme maistuvinta reseptiä juuri nyt. NYT.

Keittiö on kodin sydän, sanotaan. Olen viettänyt paljon aikaa sydämellisesti omassa keittiössä, mökin keittiössä ja vieraissa keittiöissä. Keittiöissä on kiehunut pääosin uusia ruokia ja uusia reseptejä. On ollut iso into opetella uutta. Tässä top 3 keitosta viimeisen kuukauden ajalta. Reseptit varmasti poimittu jostain päin blogosfääriä tai ainakin anopin keittokirjasta, elä siis riemastu jos olen kopsinut juuri sinun originaalin idean.


Kuusenkerkkäsiirappi

Nyt, NYT. Kuusenkerkkäsato on jo pitkälti kypsän puolella, joten nyt on aika toimia. Pyydät maanomistajalta luvan ja menet nyppimään muovipussillisen kerkkiä. Noin parisenttiset vaaleanvihreät kasvustot kuusen oksista ovat parhaimmat tähän keitokseen. Sitten varaat noin viitisen tuntia aikaa keittelyyn ja riittävästi lasipurkkeja siirapin säilöntään. Pari pisaraa valmista siirappia on erinomaista puurossa ja etenkin rahkan päällä.

3 litraa kuusenkerkkiä
4 litraa vettä
1 kg sokeria
4 rkl sitruunamehua

Ensin huuhtele kerkät hyvin ja sitten kaada isoon kattilaan kerkät sekä vesi. Keitä suunnilleen kaksi tuntia, jonka jälkeen siivilöi keitoksesta kuusenjämät pois. Lisää sokeri ja sitruunamehu. Keitä toiset reilu kaksi tuntia. Kannattaa varoa liiallista keittämistä; mun ensimmäinen satsi kiehui toffeeksi asti. Hyvää sekin, mutta aika hankalaa saada purkista irti. Sopivan kypsyyden testaaminen onnistuu laittamalla lautanen ensin jääkaappiin ja sitten keitosta kylmälle lautaselle. Jos nesteeseen vedetty viiva ei kuroudu umpeen on siirappi sopivan paksua. Sitten etsitään se vanha Fingerpori, jossa Jorma pullottaa alushousuissa desinfioituihin lasipurkkeihin ja kylmään säilymään.


Broilernugetit

Kaupan nugetit ovat tunnetusti suolenpätkistä ja muista sideaineista kasattuja kötöstyksiä. Itsetehdyt taas ovat niin NAM! Eikä valmistukseen edes tarvita rasvakeittimiä, vaan normaalissa uunissa tulee todella rapea pinta.

Paketti parempaa broilerin lihaa, itse tein rintafileistä
Suolaa
2 kananmunaa
1 dl maissijauhoja
Suolaa
Pippuria
3 dl pankojauhoja
Parmesaania jyystettynä noin 1 dl
Paprikajauhoa, oreganoa, suolaa, pippuria
Oliiviöljyä

Pilko broileri sopivankokoisiksi paloiksi ja pistä näihin jo hieman suolaa. Ensimmäsielle lautaselle maissijauhot suolien ja pippurien kanssa. Vatkaa munat rikki ja laita toiselle lautaselle. Kolmanteen pankojauhot, juusto ja loput mausteet. Käytä sopivasti suolaa, koska sitä lisätään joka väliin. Dippaa kananpala ensin maissijauhoon, sitten munavatkuliin ja viimeiseksi pyörittele pankolautasella. Laita leivinpaperille ja ripauta päälle vähän öljyä. Paista pellillinen nugetteja uunissa 250 asteessa 20-30 min riippuen broilerpalojen koosta. Käy kääntämässä noin 10 min jälkeen ja lisää samalla pieni loraus öljyä. Tarjoile suosikkidippisi kera. Mulla oli luomuketsuppia ja avokadodippiä.


Banaanileipäset

Tässä on tarinan surkein kuva, mutta älä anna sen pelästyttää. Siinä on vähän liikaa vastavaloa, joten näyttää mun leipänen hieman palaneelta. Sitä se ei ollut! Ihanan kosteaa, pehmää ja kuohkea leipää suolivikaiselle! Ihme on, jos saat leivän säilymään edes kahtaa päivää jääkaapissa. Se on niin niiiiin hyvää.

2 banaania
3 munaa
Reilu 4 dl mantelijauhoja
2 rkl rypsiöljyä
0.5 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl luomuruokosokeria
1 tl ruokasoodaa
3 tl leivinjauhetta
hunajaa
vaniljasokeria
suolaa

Muussaa ensin banaanit velliksi ja lisää munat sekä öljy. Sekoita mukavasti ja lisää sitten loput aineet. Sekoita hyvin. Lopuksi luraus hunajaa ja ripaukset suolaa ja vaniljasokeria. Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia. Testaa kypsyys puutikulla. SYÖ. NAUTI.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti