tiistai 4. maaliskuuta 2014

Lihaa piiloon ja muita ruokaisia sattumia

Kerroin jo aiemmin mun suolen kyllästymisestä normi-ihmisten sapuskaan ja lupailin noudattaa uutta raamattuani. Tässä nyt ensimmäinen reseptisuositus Hanna Skyttän kirjasta Fuel Food. Koska mun masu ei kestä lainkaan sipuleita ja paprikoita ja tulisuutta, niin muokkasin ohjetta omaan käyttöön. Gluteiinia ja laktoosia tässä ei muutenkaan ole, kun käyttää näitä terveellisempiä aineksia. Jos tästä vielä haluaa keventää, niin laittaa munista pelkät valkuaiset ja vaihtaa lihen tilalle tunaa vedessä. Varmasti toimiva sekin piirakka. Luultavasti originaali ohje olisi ollut maukkaampaa, mutta hyvää tuli näinkin.

Taikina:
1 3/4 dl kookosjauhoa
4 rkl psylliumia
2 tl leivinjauhetta
4 munaa
noin 3 dl kiehuvaa vettä
ripaus suolaa

Täyte:
400 g naudan jauhelihaa
lipstikkaa, basilikaa, oreganoa, suolaa, mustapippuria
1 tomaatti pilkottuna
raastettua emmentaalia

Taikinan tekeminen on simppeliä. Sähkövatkaimeen tai yleiskoneeseen pyörimään jauhot ja rikotaan munat lennosta kyytiin. Kun taikina alkaa olla murumaista lurutellaan joukkoon kiehuva vesi. Annetaan pyöriä, kunnes se irtoaa kulhon reunoista ja jaetaan 4 osaan. Kaulitaan seuraavasti: alle leivinpaperi, sitten taikinaklöntti ja päälle toinen leivinpaperi. Pyydetään naapurin Justiina heiluttaan kaulinta. Tavoitteena on nätti ympyrä, joka täytetään aiemmin paistetulla lihalla ja muilla halutuilla täytteillä. Taitetaan leivinpaperia avuksi käyttäen lörtsy kiinni eli puoliympyrän malliseksi. Vedetään reunat kiinni toisiinsa haarukalla tai taikinapyörällä, jottei täytteet mene pisin peltiä uunissa. Toista neljästi ja sitten uuniin. 175 astetta ja noin 45 minuuttia, kunnes pinta on ruskea, kuin Siian nahka kesällä. Tässä pari kuvatusta mun työvaiheista.
 

Mut yllätti valmiin piirakan herkullinen makuyhdistelmä. Ulkonäkö nyt oli mitä oli, mutta silmät kiinni ja sijoitetaan viiksien alle, niin kehtaa suositella muillekkin. Mukaan mausteita ja salaattia tai syödään raakana niikseen. Toimii kylmänä ja kuumana. Sisällä, pihalla, talossa, puutarhassa,..


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti