maanantai 13. lokakuuta 2014

Kurpitsasitä, kurpitsatätä





















Nipsu sai lahjaksi 5,4 kiloa pelkkää iloa eli mukavan kokoisen talvikurpitsan. Sopii leikkeihin, koristeeksi, unikaveriksi tai sitten haasteeksi isille. Siinä pallo sulle, herkut kokkaa mulle.



















Alkuun siis veitsi teräväksi ja hommiin. Mulla ei ollut mitään kokemusta kurpitsanlaitosta, joten työstötekniikat olivat aika lailla hakusessa. Ensin kurpitsasta siivu pois, että pysyy paremmin tasapainossa. Sitten halki. Koverretaan keskusta pois ja säästetään siemenet myöhempään käyttöön. Herkulliset kurpitsasiivut paahdoin uunissa, noin 200 astetta ja reilu puoli tuntia. Osa vain öljyllä sipaistuna. jotka sitten soseutin ja pakastin leivontaa varten. Osa taas sai päälleen öljyn lisäksi kunnon mausteseoksen, jossa oli pilkottuna pari valkosipulin kynttä, pari kuivahtanutta chiliä, fenkolinsiemeniä. korianterinsiemeniä ja oreganoa.





















Tuoksu oli aivan törkeän hyvä! Yksi, kaksi, viisi ja muutama muukin siivu päätyi heti kuumana masuun. Loput soseutettiin risottoainekseksi.





















Nipsun mausteinen kurpitsarisotto:
reilu litra kasvislientä
3-4 dl risottoriisiä
5 dl paahdetusta mausteisesta kurpitsasta tehtyä sosetta
2 valkosipulinkynttä
3 varsiselleriä
puolikkaan sitruunan mehu
raastettua parmesaania

Tee risotto, kuten ennenkin olet tehnyt. Paista voissa sipulit, sellerit ja riisit. Päälle lihalientä vähän kerrallaan. Kun riisi alkaa olemaan lähes kypsää sekoita mukaan kurpitsasose ja sitruunamehu. Jätä risotto herkullisen kosteaksi ja raasta päälle parmesaania. Jos annos viihtyy lautasella yli 5 minuuttia olet tehnyt jotain pahasti väärin.

Siinä resepti kurpitsasille. Soseesta tuli tehtyä myös kurpitsatätä eli pekaanipähkinä-toffee-kurpitsasemifreddoa. Youyouyoutubea!







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti