perjantai 31. lokakuuta 2014

Ennen oli miehet rautaa

Lueskelin viime viikonloppuna mökillä ikivanhaa keittokirjaa. No okei, kirja oli vuonna 1956 painettu Keittotaito koteja ja kouluja varten(Helmi Koskimies & Eva Somersalo). Sivut olivat tahraantuneet, välissä kokin omia reseptejä ja kannet kuluneet. Hyvällä fiiliksellä jatkoin lukemista, olihan kirja täyttänyt tehtävänsä.

Ensin huomio kiinnittyi käytettyyn kieleen. Voin peseminen ja taikinan hierominen sai heti hymyn huulille. Ei nykyään enää tarvi pestä liikoja suoloja pois voin pinnalta, joten ajatus hauskuuttaa mieltä. Ruoka syödään ruokavadilta ja viilikin valmistetaan lasikehlossa. Ruuassa on rababrberiä ja dilliä sekä munassa ruskuainen. Raittiusboolin tärkein ainesosa on pullo raittiussampanjaa. MM se on suurin hitti tän päivän halloween-bileissä. Nauroin myös muutaman reseptin ideaa; vasikanlihasta valmistetut kananpojat on nimenä erinomainen! Siinä hienonnetusta vasikasta tehdystä taikinasta muotoillaan linnunrinnan muotoisia kakkuja. Tai makaronikyljykset, jossa keitetystä makaronista muotoillaan kyljyksen muotoinen pihvi. Huijausruokaa!

Toinen silmiinpistävä seikka kirjassa on sen ajan tarve käyttää hyväksi kaikki osat eläimestä ja kasviksista. Löytyy resepti paistetuille utareille. NAMNAM korppujauhoissa leivitettyä utaretta voissa paistettuna. Kuulemma sopii nauttia kuumana perunan kera. Entäs mukaeltu kilpikonnakeitto eli vasikanpääkeitto? Reseptin alkuun käsketään halkaista vasikan pää ja ottaa syrjään kieli sekä aivot myöhempää käyttöä varten. Kyllä nykyihminen elää niin hemmoteltua ja helppoa elämää. Menet markettiin ja valitset lihannäköisen mössön, josta paistelet kivat pihvit. Ei tarvitse miettiä, että missä nämä ruuan muut osat käytän ja miten ihmeessä saan sen reseptin vaatiman ainenksen esiin tuolta kaiken keskeltä. Kyllä nykyajan uusavuttomuus on peräisin pitkälti siitä, että ei ole edes tarve osata tehdä mitään.

Tässä on kolme reseptiä, jotka aion itse tekaista kirjan mukaan. Lupaan pistää kuvat annoksista, kun olen saanut aikaiseksi toteuttaa nämä herkut.

Banaanikiisseli
3 kuorittua banaania
2 rkl pestyä voita
1 rkl sokeria

Banaani, voi ja sokeri hierotaan, kunnes seos on kuohkeaa. Oikeasti niin simppelin kuuloinen resepti, mutta keksin heti käyttökohteen, Mulla pursuaa banaaniletut jo korvista, joten aion koittaa miten kiisseli toimii paistettujen munien kanssa. Suunnilleen samat ainekset, eri koostumus.

Pinaattikeitto
2 l lihalientä
200 g pinaattia
2 rabarberinlehteä
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
suolaa, valkopippuria, sokeria maun mukaan
1 munanruskuainen
1 ½ dl kermaa

Perkaa ja huuhdo pinaatti sekä rabarberinlehdet. Keitä 10 minuttia suolalla maustetussa vedessä. Kaada lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä, jotta väri säästyy kauniina. Hienonna. Tämän jälkeen ruskista jauhot voissa kattilassa. Lisää hienonnetut lehdet ja kuumaa lihalientä vähän kerrallaan samalla hyvin sekoittaen. Anna kiehua 10 minuuttia, jonka jälkeen lisää mausteet. Vatkaa kiehumisen aikana ruskuainen ja kerma hyvin sekaisin tarjoiluastiassa. Kaada maustettu keitto seoksen päälle hyvin sekoittaen. Tarjoile kovaksikeitettyjen munien kera.

Tomaattimunat
6 tomaattia
6 kananmunaa
½ dl hapanta kermaa
suolaa, valkopippuria
voita

Leikkaa tomaatista pieni kansi pois ja kaiverra siemenet ulos. Riko aukkoon muna ja mausteet. Päälle hapanta kermaa ja sitten kansi takaisin paikalleen niin, että tomaatti on suljettu. Sulata voi pannussa ja paista kaikki tomaatit noin 8-10 minuuttia. Mulle tämä on paluu vanhaan aikaan, sillä olen ikävöinyt täytettyjä paprikoita siitä asti, kun ne multa kiellettiin. Ai että!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti